Selecteer een pagina

Wie heerst er over jouw dag?

Als we niet oppassen dan laten we ongemerkt anderen ons leven regeren. Een goede tip om grip op je leven te krijgen is het zelf inrichten van je dag met behulp van een planning. Wanneer je zelf bewust plant welke taken je gaat doen en ook wanneer je ze doet en ook hoe je aanpakt  zul je merken dat je meer grip op je dag krijgt. Dit resulteert over het algemeen in betere resultaten dan de  ik-kijk-wel-wat-er-op-me-afkomt strategie.
Een ander voordeel is dat je over het algemeen meer gedaan krijgt.

Is het erg om niet te plannen?

Ja en nee. Wanneer je plant heb je meer controle en persoonlijk vind ik dat fijn. Er zijn al zoveel zaken in het leven waarop ik amper invloed heb. Het weer, het verkeer, de ongesteldheid van mijn vrouw om er maar een paar te noemen. Door bewust te kiezen gebruik ik mijn invloed om mijn omstandigheden te sturen. Hierdoor kan ik ervoor zorgen dat mijn dag leuker en effectiever zijn. Wanneer ik ervoor zorg dat mijn acties meer in lijn liggen met wat ik belangrijk vind, is de kans op het nevenproduct geluk groter. En geluk dichterbij brengen is iets waarvan ik warm wordt.

Niet kiezen is toch een keuze!

Vergis je niet, wanneer je een keuze achterwege laat, of denkt niet te kiezen heb je ongemerkt toch een keuze gemaakt. Je hebt dan namelijk gekozen om niet te kiezen. Stel je kiest er niet voor om uit je bed te stappen wanneer de wekker gaat. In dat geval kies je ervoor om te blijven liggen.  Stel je voor je bent stemgerechtigd en gaat niet stemmen. Dan heb je er automatisch voor gekozen dat de stemmen van andere mensen zwaarder wegen. Elke daad heeft een gevolg, maar ook niets doen leidt tot een bepaald resultaat. Thats Life.

Bewust niet kiezen is soms een goede strategie.

Soms kies ik ervoor om niet te kiezen. Dit betekent dat ik mijn keuzes bewust overlaat aan anderen. Dit heeft voordelen.

  • Het is makkelijk: Anderen het werk laten doen kost jezelf vaak minder energie.
  • Je leert anderen kennen: Door goed op te letten op de keuzes van anderen leer je de ander beter kennen.
  • Het is spannend: Door je te laten leiden door anderen kun je terecht komen in situaties waar je zelf nooit voor gekozen zou hebben.

Bewust niet plannen.

Het niet plannen van je dag kan voordelen hebben, maar over het algemeen wil ik mijn dag zo inrichten dat ik er meer grip op heb (of denk te hebben). Een planning is dan een belangrijk stuk gereedschap voor mij. Zelfs al wil ik niet plannen, dan plan ik dat ik niet wil plannen!